"Είναι εντυπωσιακός ο βαθμός απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων στη Στερεά Ελλάδα.περγαντας κλεαρχος
 Όχι μόνο υπερβαίνει κάθε άλλη Περιφέρεια της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης."

Johannes Hahn

freesunday logo

Περγαντάς: Ο κόσμος δεν θα αναζητήσει αντίδραση, αλλά δράση

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία κυβερνητικής στρατηγικής, η οποία οδήγησε εκ νέου σε εθνικές εκλογές, εξαπολύει ο υποψήφιος βουλευτής Βοιωτίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Κλέαρχος Περγαντάς, εκτιμώντας παράλληλα ότι η ψήφος των πολιτών δεν θα είναι ψήφος αντίδρασης, αλλά δράσης.

Στον Δημήτρη Χρυσικόπουλο

Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές αυτές;

Να προσπαθήσουμε για το καλύτερο και το περισσότερο. Θαρρώ ότι, τώρα πια, η κοινωνία, έχοντας ήδη περάσει τη φάση της αντίδρασης, έχοντας ήδη τιμωρήσει, έχοντας ήδη ελπίσει… απελπισμένα, έχοντας… ακυρώσει και… ακυρωθεί, είναι πιο ώριμη και πιο συνετή για να κάνει τις επιλογές της. Επιλογές με κριτική, αλλά και αυτοκριτική. Επιλογές με ρεαλισμό και ειλικρίνεια. Με αυτό το πρίσμα, λοιπόν, το σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προσδοκά να μπει στην κρίση των πολιτών με όρους πολιτικού ρεαλισμού και όχι πολιτικού αμοραλισμού. Σε αυτή την κρίση είμαι βέβαιος πως θα κερδίσει περισσότερα απ’ όσα έχασε – όχι βέβαια σε ποσοστό, αλλά σαν πολιτική αξία. Πιστεύω πως θα ξεκινήσει η επαναφορά του χώρου, ενδυναμωμένη και σε ποσοστά, αλλά κυρίως σε ιδεολογική σταθερότητα.

Ποιο το σχόλιό σας για την κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Για μένα σηματοδοτεί τις έννοιες της συνεργασίας και της συμπόρευσης, στη βάση συγκλίνουσας ιδεολογικής και πολιτικής πλατφόρμας. Σηματοδοτεί αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο τόπος και η κοινωνία σήμερα. Να ξεπεράσουμε όσα μας χωρίζουν και να βρούμε όσα μας ενώνουν. Εννοείται, βέβαια, ότι αυτό ισχύει σε ένα πλαίσιο «συγγενών» απόψεων και θέσεων και δεν μπορεί να ισχύει ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου. Η περίπτωση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ λέει στους πολίτες, αλλά και στο πολιτικό σύστημα, πως η συνεργασία είναι εφικτή, πως δυναμώνει, πως δίνει συνοχή. Πως, τελικά, είναι ο τρόπος για να αντιστρέψουμε την οπτική του «εγώ» και να πάμε στο «εμείς», για να λειτουργήσουμε με ανανεωμένους και βελτιωμένους όρους.

Ποιο στοιχείο νομίζετε ότι θα βαρύνει περισσότερο στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος;

Ξέρουμε όλοι πως αυτές οι εκλογές είναι και κρίσιμες και σύνθετες. Οι κυβερνήσεις έχουν δοκιμαστεί και οι πολίτες «δοκιμάστηκαν» ακόμη περισσότερο. Πιστεύω πως ο κόσμος δεν θα αναζητήσει αντίδραση, αλλά δράση. Πως θα υποχρεώσει τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναζητήσουν και να δημιουργήσουν σταθερό, σοβαρό και αξιόπιστο δρόμο που θα βαδίσει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε σταθερά να διανύσουμε και να ξεπεράσουμε την κρίση.

Στην περίπτωση που η κάλπη δεν «δώσει» αυτοδύναμη κυβέρνηση, ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ;

Όπως σε κάθε εκλογή, το αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα και αναλόγως καθορίζονται και οι στάσεις. Η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν καθορίζεται από μένα, τον Κλέαρχο Περγαντά, ως πρόσωπο. Καθορίζεται από διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη αποτελέσματα και εκτιμώντας πολιτικά πρόσωπα και καταστάσεις.

Είστε υποψήφιος στη Βοιωτία. Ποια θεωρείτε ότι είναι η «κληρονομιά» που σας δίνει για τις εθνικές εκλογές η θητεία σας ως περιφερειάρχης;

Ναι, είναι δώδεκα χρόνια θητεία, οκτώ ως νομάρχης Βοιωτίας και τέσσερα ως πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Είναι δώδεκα χρόνια συστηματική δουλειά, πλήρης αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων και ένας πραγματικά ατελείωτος κατάλογος έργων σε όλους τους τομείς. Πιο πολύ όμως κι από το ίδιο το μεγάλο έργο είναι ο τρόπος που το πετύχαμε: με δουλειά μεθοδική και συγκροτημένη, με αποφάσεις συναινετικές, φτιάχνοντας συνθέσεις και όχι αντιθέσεις. Με σεβασμό στους θεσμούς που υπηρετήσαμε και στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν μια, δυο και τρεις φορές και ελπίζω και παραπάνω. Μεγαλύτερη κληρονομιά από την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την αποδοχή του κόσμου υπάρχει;

Αν εκλεγείτε βουλευτής, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητες για το νομό σας;

Προφανώς η δωδεκάχρονη θητεία μου μου δίνει τη δυνατότητα να ξέρω πολύ βαθιά τις ανάγκες της βοιωτικής κοινωνίας, τα πλεονεκτήματα του τόπου και τις δυνατότητες των ανθρώπων του. Τα δυνατά σημεία μπορούν να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν, με προϋπόθεση την εφαρμογή μιας μεταρρυθμιστικής και αξιόπιστης εθνικής πολιτικής. Η Βοιωτία μπορεί να παραγάγει, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να κινηθεί επενδυτικά και επιχειρηματικά, να κινητοποιήσει το φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο. Η πιο σημαντική προτεραιότητα είναι να δυναμώσει η οικονομία του τόπου και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών.

[Free Sunday, τεύχος 333]

Περγαντάς Κλέαρχος . All rights reserved.