"Είναι εντυπωσιακός ο βαθμός απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων στη Στερεά Ελλάδα.περγαντας κλεαρχος
 Όχι μόνο υπερβαίνει κάθε άλλη Περιφέρεια της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης."

Johannes Hahn

Σημαντικό γεγονός για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η επίσκεψη και συνάντηση του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ κ. Jiohannes Hahn με τον Περιφερειάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά.

Η συνάντηση περιελάμβανε, αρχικά, ωριαία συνομιλία του Επιτρόπου και του Περιφερειάρχη στο γραφείο του, παρουσία εκπροσώπων της ΕΕ και στελεχών της Περιφέρειας.

Στην συνέχεια τα θέματα της συνομιλίας παρουσιάστηκαν αναλυτικά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου με την παρουσία και τη συμμετοχή του Επιτρόπου, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), καθώς και των προσκεκλημένων στην εκδήλωση επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων και περιφερειακών συμβούλων, Δημάρχων, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων της Στερεάς Ελλάδας και ενδιαφερόμενου κοινού.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της συνάντησης, που εστιάζεται στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και τις νέες ευκαιρίες για τη χώρα, την Περιφέρεια και την κοινωνία, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων.

Τα λόγια και τα έργα του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά επιβεβαίωσε ο επίτροπος Johannes Hahn λέγοντας:

«Αυτό που έχει σημασία να κατανοήσουμε είναι: ότι οι επενδύσεις θα γίνουν στην πραγματική οικονομία και δη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι αυτός ο απολογισμός που θα σας πω είναι υπερ. απλουστευτικός, αλλά αποδεικνύει ότι οι μικρομεσαίες είναι για άλλη μια φορά η ραχοκοκαλιά της οικονομικής της Ευρώπης. Στην Ευρώπη έχουμε 23 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και έχουμε περίπου 27 εκατ. ανέργους. Φυσικά η κατανομή δεν είναι ισότιμη, η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες υποφέρουν περισσότερο από ανεργία. Το μήνυμα που στέλνω λοιπόν κάθε φορά είναι το εξής: εάν κάθε μια από αυτές τις 23 εκ. υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσλάμβαναν από έναν άνεργο θα λήγαμε σχεδόν εξολοκλήρου το πρόβλημα της ανεργίας. Τα κονδύλια είναι εκεί, σας περιμένουν, αλλάξαμε πρόσφατα και τους κανόνες, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα πάρουμε τα χρήματα από δω για να τα πάμε κάπου αλλού επειδή δεν ήταν δυνατό να απορροφηθούν. όχι τα χρήματα πρέπει να απορροφηθούν αλλιώς θα χαθούν. Και πρέπει να επενδυθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ανταγωνιστικές καινοτομία για να υποστηρίξουμε και τις υφιστάμενες μικρομεσαίες και μακάρι να δημιουργήσουμε και νέες...Το κάθε ευρώ το οποίο προβλέπεται για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν μπορεί να πάει αλλού. Δεν μπορεί να πάει σε δρόμους, τοπικό, οδικό δίκτυο ή αλλού. ΌΧΙ είναι ευρώ τα οποία πρέπει να επενδυθούν στις μικρομεσαίες και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εμείς ακριβώς για αυτό το λόγο εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση τα χρήματα είναι εκεί και σας περιμένουν. Είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ξέρω ότι είναι πολύπλοκο το ζήτημα στην Ελλάδα, είναι πολύπλοκο διότι η ευθύνη της διαχείρισης δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, χρειάζεται απλούστευση, πρέπει τα διάφορα επίπεδα ευθυμών να απλουστευθούν. Φτάσαμε στο τέλος της περιόδου 2007-2013 τα σχετικά έργα λοιπόν πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.Και είναι και η τελευταία προγραμματική περίοδος κατά την διάρκεια της οποίας υπάρχουν κονδύλια για την αποκατάσταση παρανόμων χωματερών. Ότι γίνει θα γίνει λοιπόν τώρα. ότι έργο θέλουμε να χρηματοδοτηθεί στον τομέα πρέπει να κλείσει τώρα αλλιώς θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους».

Περγαντάς Κλέαρχος . All rights reserved.